Inzichten uit de recentste Beleggingsbarometer van Argenta Q1 2018

In dit artikel bespreken we de belangrijkste inzichten van de meest recente beleggingsbarometer* van Argenta, die van het eerste kwartaal van 2018. In totaal werden meer dan duizend Belgen bevraagd over hun financiële plannen.

Een nieuw jaar, een voorzichtige start

In 2018 startten we met 41 % beleggers. Dat is 3 % lager dan het gemiddelde van de voorbije 2 jaren. De beleggingsverzekering tak 23 (18%), beleggingsfondsen (16 %) en Belgische aandelen (16 %) blijven het populairst.

‘Het eerste kwartaal van 2018 was voor het eerst in lange tijd nog eens een negatief kwartaal voor een groot deel van de aandelenbeurzen in de wereld,’ zegt Sebastiaan Grenné, expert beleggingsstrategie bij Argenta. ‘In de eerste maand van het jaar herhaalden de goede resultaten van 2017 zich, maar in februari en maart zagen we een volledig ander beeld. In februari keerde de onzekerheid terug en voor het eerst in lange tijd kenden de beurzen een aanzienlijke correctie. De aandelenmarkten namen een duik onder invloed van de vrees van de financiële markten dat de Amerikaans centrale bank haar monetair beleid zal verstrengen. Na deze initiële, onterechte paniekreactie herstelden de aandelenmarkten zich ook. Maar in maart volgde opnieuw een correctie op de beurs, deze keer gedreven door de wispelturigheid van de Amerikaanse president Donald Trump die met zijn ondoordachte tweets de vrees voor een handelsoorlog tussen de VS en China deed toenemen.’

26 % van de Belgen plant de volgende 3 maanden te beleggen

En dat is net onder het niveau van 29 % in 2017. Er zijn 3 grote drempels waarmee de Belg worstelt om te starten met beleggen: te weinig kapitaal, complexiteit en risico’s, of een combinatie daarvan. Ze blijven de Belg tegenhouden om meer te doen met zijn spaargeld. Want die spaarplannen blijven onverminderd groeien.

 

 

In vergelijking met het vorige kwartaal steeg het aantal Belgen dat de volgende maanden meer gaat sparen met 4 %. Belgen doen dit om geld opzij te hebben staan voor noodgevallen (48 %) en/of om te sparen voor een grote aankoop (48 %). ‘Hoeveel zo’n buffer voor noodgevallen en dergelijke op je spaarrekening bedraagt, is persoonlijk. We noemen dit het comfortbedrag,’ zegt Stefan Put, senior kenniscoach beleggen bij Argenta. ‘We raden onze klanten aan om het beschikbare bedrag dat overblijft na het bepalen van dat comfortbedrag te beleggen. Maar om te bepalen hoeveel er belegd kan worden, hebben we bij Argenta natuurlijk de kantoorhouder. Tijdens een gesprek met de klant bepaalt hij diens risicoprofiel. Het advies dat de kantoorhouder geeft zal op dat risicoprofiel gebaseerd zijn. De ene klant wil zo weinig mogelijk risico nemen of met kleine bedragen werken. De andere heeft al meer ervaring en verwacht net een hoger rendement, wetende dat het risico dan wat hoger ligt. De essentie is dat er alternatieven zijn voor al het spaargeld dat aan waarde verliest. Zo worden er al vaak inspanningen geleverd voor het pensioen via pensioensparen, groepsverzekeringen en dergelijke. Maar of uw pensioen nu nog ver van uw bed is of net dichtbij komt, we raden iedereen aan om erover te praten. Dat geldt ook voor wie al op pensioen is. Bij gepensioneerden liggen de verwachtingen weer anders en hebben we aangepaste oplossingen.’

Duurzaamheid meer en meer de norm

Telkens opnieuw geeft 16 % of minder van de bevolking aan dat ze duurzaamheid van de bank of haar producten niet zo belangrijk vindt. Dat betekent dat het grootste deel van de bevolking daar wél mee bezig is. ‘Wij juichen die evolutie toe want vanuit Argenta willen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid echt opnemen en duurzaamheid is daarbij een belangrijke factor,’ zegt Vincent Varache, Manager Kenniscentrum beleggen. ‘Zo hebben we een  algemene duurzaamheidsfilter voor onze Argenta-fondsen. Daarmee sluiten we bedrijven uit waarvan het verdienmodel gebaseerd is op onethische activiteiten zoals wapenhandel, kansspelen, enzovoort. De lijst van uitsluitingen van Argenta is strenger dan degene die wettelijk wordt opgelegd. Daarnaast hebben we een viertal fondsen waarmee we nog een stap verder gaan. Met deze  fondsen investeren we in specifieke bedrijven of landen die rechtstreeks of onrechtreeks een belangrijke bijdrage leveren aan hernieuwbare energie, oplossingen voor waterschaarste of vermindering van CO2-verbruik, of die ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen‘ een centrale plaats geven in de werking van hun bedrijf. Zo willen we samen met onze klanten werken aan een mooie toekomst voor de wereld.’

 

*1 Onderzoek uitgevoerd door TNS, een gerenommeerd internationaal marktonderzoeksbureau, met elk kwartaal een continue online bevraging bij telkens 1.000 Belgen ouder dan 25 jaar. Bevragingen uitgevoerd sinds mei 2014. De enquêtes voor deze resultaten werden afgenomen tussen 1 januari en 31 maart 2018.