Inzichten uit de recentste Beleggingsbarometer van Argenta Q4 2017

In dit artikel bespreken we de belangrijkste inzichten van de meest recente beleggingsbarometer* van Argenta, die van het vierde kwartaal van 2017. In totaal werden zo in 2017 meer dan vierduizend Belgen bevraagd over hun financiële plannen.

Sleutelwoord beleggen 2017: stabiliteit

44 % beleggers in 2017. Dat is hetzelfde totaal als in 2016. Er was een kleine terugval tijdens de zomermaanden maar in de laatste maanden van het jaar stegen de beleggingsplannen weer door de gunstige berichten uit de markt. Beleggingsverzekeringen kregen voor het derde jaar de voorkeur als beleggingsvorm (20 % koos ervoor tegenover 19 % in 2016) op de voet gevold door fondsen die stabiel bleven hangen op 18 %.

‘Ook in het laatste kwartaal van 2017 zaten we in een wereldwijde economische groei die voldeed aan de verwachtingen,’ zegt Matthieu De Coster, beleggingsexpert bij Argenta. ‘In Europa merkten we na periodes van politieke spanningen positieve signalen die voor meer vertrouwen zorgden. We noteren de beste rendementen in de Verenigde Staten en in opkomende markten zoals India en China. Kortom, weinig negatieve verrassingen, gunstige economische cijfers en centrale banken die binnen het verwachtingspatroon bleven waardoor de markt vertrouwen behoudt.’

Te weinig kapitaal is minder en minder een barrière om te beleggen …

Opvallende statistiek uit de barometer: opnieuw daalt het aantal Belgen dat niet belegt omdat er te weinig kapitaal voor is. In 2015 dacht 52 % te weinig kapitaal te hebben, vorig jaar 49 % en in 2017 47 %. De lang aanhoudende periode van lage rente toont ook hier zijn effect op de Belg.

‘In de context van lage rente is het zinvol om te kijken wat uw persoonlijk comfortbedrag is,’ zegt Hilde Ceuppens, adviseur bij Argenta. ‘Dat geld kunt u op uw spaarrekening voorzien. Het is uw persoonlijke buffer. Uw fiscaal voordeel optimaal benutten kunt u via pensioensparen. Hebt u daar bovenop nog een bedrag waarmee u wat extra rendement beoogt, dan kunt u dat beleggen. Dat kan al met kleine bedragen. Om te beleggen raden we u dan ook een gesprek in een Argenta-kantoor aan. Zo wordt meteen uw risicoprofiel bepaald en kan de kantoorhouder u adviseren in functie van uw verwachtingen, kennis en ervaring.’

…terwijl de Belg meer en meer spaart

Het blijft verbazen. De Belg spaart jaar na jaar ook meer en meer via zijn spaarboekje. In 2015 gaf 20 % van de Belgen aan minder te gaan sparen op het spaarboekje. Vorig jaar was dat aantal gedaald tot 19 %, in 2017 tot 17 %. Dat is opmerkelijk want de historisch lage rente volstaat niet om de inflatie van rond de 2 procent te compenseren. Ingrid Corluy, productmanager Sparen zegt: ‘De periode van lage rentes kan nog een hele tijd aanhouden. Dus moet de spaarder de ontwaarding van zijn geld voor blijven. Praat zeker met uw kantoorhouder over de alternatieven om meer uit uw spaargeld te halen.’ ‘Op welk levensmoment u zich ook bevindt, het is de moeite om erover te praten, in uw Argenta-kantoor, samen met uw expert. Of u nu plannen op korte of lange termijn hebt, we denken samen na over de opties die best bij u passen.’

De barometer toont dat het voor heel wat mensen beter kan. Vaak doet de werkende bevolking al een inspanning voor haar pensioen via pensioensparen, maar daarnaast zegt de helft ook nog extra te sparen voor het pensioen. ‘Voor de grootste groep werkende Belgen is het pensioen toch nog veraf. Dan is het aangewezen om toch eens stil te staan bij de lange horizon die er is om wat meer rendement voor ogen te hebben. Maar ook als het pensioen voor de deur staat, is het zinvol hierover in gesprek te gaan,’ tipt Matthieu.

Duurzaamheid meer de regel dan de uitzondering

We zijn blij met het aantal Belgen dat aangeeft duurzaamheid bij een bank en haar producten belangrijk te vinden. ‘Via de Barometer zien we dat slechts 15 % van de Belgen die duurzaamheid niet zo belangrijk vindt bij een bank,’ zegt Marleen De Pauw, directeur Productmanagement. ‘Als we kijken naar het succes dat ons duurzaam en thematisch aanbod kent, verbazen de statistieken me niet. Duurzaamheid zit al lang in het DNA van Argenta. We zijn dan ook tevreden dat onze klanten met die wens bij ons terecht kunnen. Eenvoudige maar kwaliteitsvolle producten, daar hebben onze klanten behoefte aan en daar staan we voor.’

 

*1 Onderzoek uitgevoerd door TNS, een gerenommeerd internationaal marktonderzoeksbureau, met elk kwartaal een continue online bevraging bij telkens 1.000 Belgen ouder dan 25 jaar. Bevragingen uitgevoerd sinds mei 2014. De enquêtes voor deze resultaten werden afgenomen tussen 1 januari en 31 december 2017.