Macro-economische context Q4 2017

De meeste beursindexen stegen stevig verder tijdens het vierde kwartaal. De beste rendementen kwamen uit de Verenigde Staten en de opkomende markten zoals India en China. In de Verenigde staten had dit vooral te maken met een akkoord over de belastingverlaging. En Europese obligaties deden het goed omdat er niet onmiddellijk een rentestijging wordt verwacht en er vertrouwen is in het beleid.

De economische groei wist de afgelopen maanden te voldoen aan de verwachtingen. De Verenigde Staten kende een verdere renteverhoging, volledig binnen de verwachtingen. De rentevoeten bleven laag in Europa en de centrale banken hielden vast aan hun stabiliserende maatregelen. Hierdoor stegen vooral de aandelenmarkten. We zijn dus wereldwijd in een opgaande economische cyclus.

De politieke spanningen in Europa

De resultaten van de stemming in Catalonië zijn gemengd; er zal dus moeten gezocht worden naar een gulden middenweg. Dit zien we als een gunstig scenario dat extremen uitsluit. Daarnaast heeft Polen een waarschuwing gekregen van Europa omdat het wetten heeft goedgekeurd die ingaan tegen de basiswaarden van de Europese Unie. We verwachten hier geen escalatie omdat beide partijen te veel te verliezen hebben. Een bijkomend positief signaal voor de stabiliteit van de unie is dat de rentevoeten op de verschillende Europese staatsobligaties convergeren. Dat is een bijkomend positief signaal voor de stabiliteit van de unie.

Monetair beleid

Ondanks het soms moeilijke politieke landschap is er een remonte van het vertrouwen binnen Europa. Er is terug noemenswaardige groei van de bedrijfswinsten en het beleid van de ECB heeft Europa financieel kunnen stabiliseren. Het is stilaan tijd om de stimulus te gaan afbouwen. Dat is exact wat de ECB heeft beslist, de ondersteuning zal dit jaar worden afgebouwd. Dit zorgt nog altijd voor een voldoende hoge liquiditeit van geldstromen voor bedrijven en overheden. De rente op lange termijn is nog steeds laag en het vierde kwartaal bracht hier geen verandering in.

De Amerikaanse centrale bank staat een stap verder in de economische cyclus. Daar werd de beleidsrente opnieuw verhoogd. Dit was geen verrassing, en de meeste analisten hebben ook naar de toekomst toe een groot vertrouwen in de manier waarop de FED zijn beleid voert.

Opkomende markten

In China is de groei niet zo spectaculair meer als ze voorheen was. Economische cijfers tonen een afkoeling van de industrie en een aanwakkering van de dienstensector. Toch steeg de Chinese beurs nog maar eens met meer dan 8 % tijdens het vierde kwartaal.

Opkomende markten fungeren in het algemeen nog steeds als de leverancier van grondstoffen voor de wereldeconomie. Aan de gestegen koperprijzen leiden we af dat er veel economische bedrijvigheid is en dat dit een goede voedingsbodem is voor de beurzen van deze landen.

Conclusie

Er waren kortom weinig negatieve verrassingen, met economische cijfers die gunstig bleven en centrale banken die binnen het verwachtingspatroon bleven. Hierdoor behoudt de markt vertrouwen en zijn er weinig bewegingen.

Het is belangrijk dat u de prestaties van verzekeringsfondsen altijd over een langere periode bekijkt. Houd er ook rekening mee dat de prestaties uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.