Inzichten uit de recentste Beleggingsbarometer van Argenta Q3 2017

In dit artikel bespreken we de belangrijkste inzichten op basis van de meest recente cijfers van de beleggingsbarometer* van Argenta. Hiervoor werden tussen maart en juni 2017 meer dan duizend Belgen bevraagd over hun financiële plannen.

2017 blijft een aantrekkelijk jaar voor de Belgische belegger.

Net als in het eerste kwartaal gaf 47 % van onze landgenoten aan te beleggen. Naast de populaire tak 23-beleggingsverzekeringen in het eerste kwartaal, steeg in dit tweede kwartaal ook sterk de interesse in fondsen en aandelen op de Belgische beurs. De plannen van de Belgen om in de vakantiemaanden te blijven beleggen, hielden dezelfde recordhoogte aan van 31 %.

Opmerkelijk is dat het aantal Nederlandstaligen stijgt met 4 %. Dit betekent dat bijna 2 op de 3 Belgische beleggers een Vlaming is en 70 % van hen ouder is dan 45 jaar. Dat laatste hoeft niet te verbazen, want onvoldoende startkapitaal blijft afgetekend (51%) de voornaamste reden om niet te beginnen met beleggen.

“Het tweede kwartaal van 2017 bracht toch uiteenlopende beursresultaten,” weet Xander Michielsen, expert Kenniscentrum beleggingsstrategie bij Argenta. Europa bleek de beste leerling van de klas, mede dankzij de sterke euro. De wereldeconomie zit al langere tijd in een stabiele en gunstige situatie, met goede beursresultaten tot gevolg. Net daarom zijn de beleggingsfondsen en tak 23-beleggingsverzekeringen zo populair. Onze klanten doen een beroep op onze expertise om alles voor hen zo goed mogelijk te beheren. Dit vertrouwen deed nog recent onze huisfondsen de kaap van € 2 miljard bereiken.

Spaarplannen van de Belg blijven groeien.

Opmerkelijk blijft het stijgende spaargedrag. Slechts 16 % van de Belgen geeft aan minder te gaan sparen: een laagterecord. De voornaamste reden voor dit spaargedrag is dat de Belg zijn geld opzijzet voor een (grote) aankoop, wat wil zeggen dat hij het dus niet gebruikt om op langere termijn een hoger rendement na te streven (dan de rente op spaarboekjes). Om zich op het pensioen voor te bereiden, waar toch 76 % van alle Belgen zich deels of volledig verantwoordelijk voor voelt, grijpt de Belg vooral naar fiscaal pensioensparen (71 %). “De horizon is voldoende lang wat betreft pensioensparen, zodat de Belg zich comfortabel voelt met dit type belegging,” zegt Xander. “Daarom benutten zoveel landgenoten het fiscaal voordelige systeem. Dat merken we ook aan de groeiende populariteit van pensioensparen bij Argenta.”

Het belang van een duurzame bank is niet meer weg te denken.

Argenta draagt duurzaam beleid en het aanbieden van duurzame producten al jaren hoog in het vaandel. Daarom wordt dit thema ook al jaren bevraagd in onze barometer. Zo vragen we of de Belg duurzaamheid belangrijk vindt bij zijn bank, zowel voor het beleid als de producten, en of hij er rekening mee houdt bij zijn financiële beslissingen. Slechts 7 % zegt dat ze duurzaamheid niet zo belangrijk vinden en er dan ook geen rekening mee houden bij hun financiële beslissingen. “Die duurzaamheid leeft al jaren in de cultuur van het bedrijf Argenta,” zegt Xander. “We hebben voor al onze beleggingsproducten dan ook een duurzaamheidniveau bepaald. We sluiten bedrijven uit van investeringen als ze ingaan tegen bepaalde ethische normen. De vraag van onze klanten naar duurzame beleggingsproducten hebben we de laatste jaren en maanden exponentieel zien stijgen. Daarom hebben we ook dit aanbod recent nog uitgebreid.” Meer weten over duurzaam beleggen bij Argenta? Maak hier een afspraak of ontdek ons aanbod online.

 

*1 Onderzoek uitgevoerd door TNS, een gerenommeerd internationaal marktonderzoeksbureau, met elk kwartaal een continue online bevraging bij telkens 1.000 Belgen ouder dan 25 jaar. Bevragingen uitgevoerd sinds mei 2014. De enquêtes voor deze resultaten werden afgenomen tussen 1 april en 30 juni 2017.