Afkoeling tijdens de zomermaanden bij de Belgische belegger

In dit artikel bespreken we de belangrijkste inzichten van de meest recente beleggingsbarometer* van Argenta. Daarbij werden tussen juli en september 2017 meer dan duizend Belgen bevraagd over hun financiële plannen.

Afkoeling tijdens de zomermaanden bij de Belgische belegger

Zes maanden lang bereikte het totaal aantal beleggers in ons land een hoogtepunt: 47 % van de deelnemers aan de beleggingsbarometer, gaf aan te beleggen. Tijdens de zomermaanden viel dat percentage terug naar zo’n 42 %. Tegelijk neemt ook het percentage deelnemers met plannen om in de volgende maanden verder te beleggen af van 31 % tot 27 %. De daling is merkbaar in alle beleggingsvormen. We stellen vast dat beleggingsverzekeringen, aandelen op de Belgische markt en fondsen de belangrijkste keuzes blijven voor wie beleggingsplannen heeft.

‘Een logisch gevolg van de optimistische periode in de eerste helft van 2017,’ zegt Xander Michielsen, expert beleggingsstrategie bij Argenta. ‘Tel daar nog de vakantieperiode bij, Donald Trump, de spanningen rond Noord-Korea, … Het is normaal dat een periode van een aantal maanden waarin veel belegd wordt plots gevolgd wordt door een mindere periode. Mensen hebben dan vaak al geïnvesteerd in een product en doen dat niet elke maand opnieuw. De drempel om risico’s te nemen wordt wel steeds lager. Vanuit dat standpunt blijft de zin in beleggen bestaan. De markten breken nieuwe records maar worden ondersteund door fundamentele verbeteringen. De bedrijfswinsten zijn namelijk ook historisch hoog. De economische parameters voor de VS blijven over het algemeen goed. De Europese groeiverwachtingen zijn ook positief. Daarnaast doen de groeilanden het terug beter.’

Helft van Belgen neemt verantwoordelijkheid op voor pensioen

Slechts 13 % van de werkende Belgen zegt geen enkele verantwoordelijkheid te zullen opnemen voor zijn pensioen. De grootste groep, bijna 50 % van de Belgen, zegt deels zijn verantwoordelijkheid op te nemen voor zijn eigen pensioen. Dat wordt dan grotendeels opgevangen door pensioensparen (68 %), vaak in combinatie met spaargeld, vastgoed of beleggen voor het pensioen. Vooral babyboomers, geboren in de naoorlogse periode, bereiden zich goed voor op hun pensioen.

‘Logisch, ze staan vaak voor hun pensioen en merken dat ze zich best zo goed mogelijk voorbereiden op de pensioenkloof,’ zegt Xander. ‘Het onderwerp wordt altijd besproken met onze klanten die wensen te beleggen, in welke periode van hun leven ze ook zitten. We merken dat ze die fiscale optimalisatie ook belangrijk vinden. Mensen zijn vaak niet goed op de hoogte van bijvoorbeeld langetermijnsparen, iets wat onze babyboomers vaak interessant vinden nadat zij hun hypothecaire lening hebben afbetaald. Maar ook de jongeren die beginnen te werken vragen steeds vaker zelf naar pensioensparen. Dat bevestigt het onderzoek ook. 59 % van de 25- tot 30-jarigen geven aan in de toekomst via pensioensparen inspanningen te gaan doen voor hun eigen pensioen.’

Duurzaamheid bij banken, alomtegenwoordig

De Belg is niet blind voor een duurzame bankrelatie, dat wordt duidelijk in het onderzoek bevestigd. Slechts 15 % van de Belgen zeggen dat ze dat niet zo belangrijk vinden. Bovendien geeft de helft daarvan aan dat ze er eigenlijk wel rekening mee houden in hun beslissingen. Een duurzame bank is de bank van nu en van de toekomst. Xander: ‘Argenta blijft sterk inzetten op die duurzaamheid, zowel in zijn manier van werken als in zijn producten. Zo loopt er dit najaar een campagne om de duurzaamheid van onze beleggingsproducten in de kijker te zetten.  Zowel onze klanten als niet-klanten zijn daar enthousiast over. Velen vinden het steeds belangrijker om te weten dat hun zuurverdiende centen niet gebruikt worden om onethische investeringen te doen maar wel belegd worden in mens, milieu en maatschappij. En die instelling juichen we bij Argenta alleen maar toe. Het is een belangrijke stap naar gezond beleggen. Bovendien hoeven investeerders in duurzame fondsen niet in te boeten op de rendementsverwachtingen. De rendementen van onze duurzame fondsen liggen over het algemeen in lijn met die van niet-duurzame fondsen. Dat zal volgens ons in de toekomst niet veranderen aangezien duurzame bedrijven inzetten op de lange termijn.’

 

*1 Onderzoek uitgevoerd door TNS, een gerenommeerd internationaal marktonderzoeksbureau, met elk kwartaal een continue online bevraging bij telkens 1.000 Belgen ouder dan 25 jaar. Bevragingen uitgevoerd sinds mei 2014. De enquêtes voor deze resultaten werden afgenomen tussen 1 juli en 30 september 2017.