Vraag van de maand: zijn de Bitcoin en andere virtuele munten aantrekkelijk? Ons inzicht in de rage.

U hebt ongetwijfeld al van Bitcoin gehoord. Samen met andere virtuele munten is de Bitcoin aan een opmars bezig. De koers ervan is sinds begin dit jaar bijna verdrievoudigd. We merken dat veel beleggers geïnteresseerd zijn om in virtuele munten te investeren.

 

Let op voor de bubbel

 

U bent best voorzichtig met een trend als deze. Mensen hebben de neiging om te denken dat trends in dezelfde lijn door blijven gaan. Ze verwachten dat de waarde van virtuele munten zal blijven stijgen, enkel omdat die de afgelopen tijd gestegen is. Maar het is belangrijk om goed te begrijpen waarom de waarde van iets stijgt of daalt. Zomaar speculeren op een verdere stijging kan een pijnlijke vergissing blijken.

 

Het is meestal geen goed idee om financiële beslissingen te nemen op basis van emoties. De koersevolutie van Bitcoin heeft duidelijke kenmerken van een bubbel. Als de bubbel barst, kunt u als belegger gigantische verliezen lijden. De moeilijkheid met bubbels is dat niemand weet of en wanneer de bubbel effectief zal barsten.

 

Op termijn wel een onderbouwde keuze?

 

Het zou kunnen dat virtuele munten in de toekomst effectief een belangrijke rol gaan spelen als wereldwijd betaalmiddel. Als veel mensen met bitcoins gaan betalen, kunnen die een volwaardig alternatief worden voor de klassieke munten zoals de dollar of de euro.

 

Er is echter geen fundamentele reden waarom bitcoins vandaag zoveel meer waard zijn dan een half jaar geleden.

 

Ter vergelijking: de Europese financiële markt is ook gestegen sinds januari. Maar dat heeft wél fundamentele redenen (o.a. winstgroei, stijging van het consumentenvertrouwen, … ). Bovendien schommelt de prijs van bitcoins veel meer dan die van een bijvoorbeeld een aandelenfonds. Het is zeker niet uitzonderlijk dat de waarde van Bitcoin op één dag met 10% stijgt. Maar evengoed kan dat aandeel plots met 10% dalen.

 

De visie van Argenta

 

Wij raden u aan om altijd heel voorzichtig te zijn als u in virtuele munten wilt investeren en steeds goed te beseffen dat de koers een grillig verloop kan hebben. In tegenstelling tot bedrijven, die winst maken en groeien, produceert Bitcoin niets. Als u ergens in belegt, is het belangrijk om goed te begrijpen waar de waarde van een belegging vandaan komt.

 

Bent u op zoek naar beleggingen op basis van onderbouwde en weloverwogen keuzes?

Spreek gerust uw Argenta-kantoorhouder aan. Hij bekijkt graag samen met u de mogelijkheden.