Inzichten uit de recentste Beleggingsbarometer van Argenta Q2 2017

In dit artikel bespreken we de belangrijkste inzichten op basis van de recentste cijfers van de beleggingsbarometer* van Argenta. Hiervoor werden tussen januari en maart 2017 meer dan 1.000 Belgen bevraagd over hun financiële plannen.

Belgen begrijpen steeds meer het potentieel van beleggen

 

Aantal beleggers in de lift

 

Het aantal Belgen dat belegt, stijgt al voor het 2e kwartaal op rij in onze Argenta beleggingsbarometer*. En het ziet er niet naar uit dat dit de komende maanden zal veranderen. Maar liefst 47 % van onze landgenoten gaf in het eerste kwartaal van 2017 aan te beleggen. Vooral de tak 23 beleggingsverzekeringen blijken dit keer in trek. En ook het aantal mensen dat van plan is om in de nabije toekomst te gaan beleggen, bereikt het hoogste peil sinds het begin van onze metingen in 2014.

 

 

Dat het aantal beleggers toeneemt, zien we ook terug in de mate waarin de Belg bereid is om risico te nemen. Het aantal landgenoten dat helemaal geen risico wil nemen, wordt steeds kleiner (-3 %). Het aantal Belgen dat toch een beetje risico durft te nemen – dat zijn typisch de beginnende beleggers – neemt in gelijke mate toe.

 

Wie de stap naar beleggen nog niét zette, liet zich steeds vaker tegenhouden door angst voor de complexiteit van beleggen, of uit schrik om er te weinig over te weten. En net daar ligt de kracht van Argenta, aldus productmanager beleggingen Matthieu De Coster: “Argenta legt de zaken correct maar helder uit. We hebben de kennis die nodig is, en inzicht in de complexiteit van beleggen.”

 

Beleggen als vorm van pensioensparen heeft potentieel

 

Het aantal mensen dat aangeeft minder te gaan sparen, bereikt zijn laagste peil sinds mei 2014 (17 %). We blijven dus met zijn allen sparen, en dat vooral voor grote aankopen, noodgevallen of ons pensioen. En dat laatste biedt heel wat interessante opportuniteiten buiten het spaarboekje om. “Drie kwart van de Belgen verklaart deels of zelfs volledig verantwoordelijk te zijn voor zijn pensioen. Toch zijn mensen zich vaak niet bewust van de mogelijkheden om voor hun pensioen te sparen dankzij beleggen”, zegt Matthieu. “Beleggen lijkt op dit ogenblik meer potentieel te hebben om het vermogen te doen groeien dan sparen. Om met een gerust gemoed te kunnen beleggen, moet de horizon voldoende lang zijn. En dat is meestal het geval voor de meeste pensioenspaarders.”

 

2 op 3 Belgen gaat voor een duurzame bank

 

Nog een conclusie van de recentste beleggingsbarometer, is dat de toekomst toebehoort aan de duurzame banken. Bijna de helft van de Belgen vindt duurzaamheid belangrijk genoeg om er rekening mee te houden bij hun financiële beslissingen. Matthieu: “Onze klanten waarderen producten die rekening houden met het maatschappelijke belang van bedrijven. Onze duurzaamheidsfilters zijn voor sommige klanten zelfs de belangrijkste reden om voor onze beleggingen te kiezen. Ze willen op een verantwoordelijke manier investeren.”

 

Voor meer informatie over het aanbod van Argenta, kan u steeds terecht bij uw Argenta-kantoorhouder.

 

*1 Onderzoek uitgevoerd door TNS, een gerenommeerd internationaal marktonderzoeksbureau, met elk kwartaal een continue online bevraging bij telkens 1.000 Belgen ouder dan 25 jaar. Bevragingen uitgevoerd sinds mei 2014. De enquêtes voor deze resultaten werden afgenomen tussen 1 januari en 30 maart 2017.