Beleggen in tijden van opkomend populisme: gevaarlijk of overschat?

De wereld kent momenteel een golf van populisme die ingaat tegen het establishment. Het referendum voor de brexit en de verkiezing van Trump zorgden ervoor dat er werd gevreesd voor een gelijkaardig scenario bij de nakende verkiezingen in Europa. Toch bevinden de financiële markten zich op historische hoogtes. De economie trekt aan en momenteel lijkt de politiek niet aan het hart van de beleggers te raken, enkel met korte tussentijdse hartkloppingen.

 

In Nederland werd de zogenaamde trend doorbroken. De partij van Geert Wilders (PVV) kon niet genoeg stemmen verzamelen om de grootste partij te worden. In Nederland heeft de bevolking stemrecht en meestal zijn het de antistemmers die dan naar de bus trekken. De opkomst was massaal wat betekent dat de bevolking zich betrokken voelt en zich de noodzaak van stemmen realiseert.

 

De race voor het Franse presidentschap is volop aan de gang. Op 23 april vindt de eerste ronde plaats waaruit zal blijken wie uiteindelijk kans maakt om verkozen te worden tot president van Frankrijk. Momenteel liggen zowel Marine Le Pen als Emmanuel Macron volgens de peilingen op voorsprong. Op 7 mei vindt de tweede ronde plaats. Verwacht wordt dat Marine Le Pen sowieso de tweede ronde haalt. De peilingen verwachten niet dat zij uiteindelijk de verkiezingen zal winnen. Toch kunnen peilingen zich vergissen.

 

Verkiezingen kunnen een sterke impact hebben op uw beleggingsportefeuille. Marine Le Pen verzet zich tegen de Europese unie en globalisatie. Ze spreekt zelf over het einde van de Europese Unie als het aan haar ligt. De Europese Unie werd oorspronkelijk opgericht vanuit de vredesgedachte om conflicten te vermijden. Als land ga je niet in conflict met een handelspartner omdat dit de eigen economie zou schaden. Het openzetten van de interne Europese grenzen heeft voor veel welvaart gezorgd. Momenteel is Marine Le Pen geen topfavoriet om de verkiezingen te winnen, maar de kans bestaat altijd. Mocht dat gebeuren, dan verwachten we dat de Europese markten terug wat meer volatiliteit zullen kennen. (Momenteel bevindt de volatiliteit zich op een historisch laag niveau). Wat Le Pen uiteindelijk zal kunnen doen als president, is nog maar de vraag. De macht van de president op constitutioneel vlak is zeer beperkt. De president zal ook de meerderheid moeten halen in het parlement. Deze verkiezingen vinden plaats in juni. De meerderheid van de Fransen is bovendien nog altijd voorstander van het Europees beleid en de muntunie1.

 

We besluiten dat de kans klein is dat Marine Le Pen de verkiezingen zal winnen. En als dat gebeurt, zal de directe impact beperkt zijn. Enkel wanneer het Front National ook de meerderheid haalt tijdens de parlementsverkiezingen in juni kan het veel veranderen, maar dit is heel onwaarschijnlijk.

 

1. Eurobarometer, november 2016