Vraag van de maand: waar baseren professionele beleggers zich op om beslissingen te nemen?

Dat gebeurt aan de hand van economische parameters die interessant zijn om te volgen. Ze geven een beeld van hoe gezond de economie is. Om een beleggingsmix op maat van de klant samen te stellen, worden economische parameters met het profiel van de klant gecombineerd.

 

Maar economische verwachtingen zijn geen exacte wetenschap. De wereld bestaat uit mensen en situaties die nooit perfect voorspelbaar zijn. Niemand weet bijvoorbeeld exact welke en hoeveel goederen er morgen verhandeld worden, hoeveel mensen er gaan werken, en of de prijzen gaan stijgen of dalen. Bovendien is de economische berichtgeving een kluwen aan informatie. De luidste schreeuwer krijgt de meeste aandacht. Het is belangrijk om de weg te vinden tussen ‘fake news’ en betrouwbare informatie.

 

Als we de gebeurtenissen van vandaag goed opvolgen, kunnen we wel proberen om de evolutie ervan te voorspellen. En dat is zinvol. Zo is er bijvoorbeeld een duidelijk verband tussen een lage werkloosheidsgraad nu, en een hogere looninflatie in de toekomst. Maar voorspellen blijft moeilijk, want er zijn heel veel factoren om rekening mee te houden. Bovendien veranderen ze constant. Daarom meten en interpreteren we de economische parameters voortdurend.

 

Er zijn honderden parameters te vinden in gespecialiseerde databanken. Het is belangrijk om daar de meest essentiële informatie uit te halen. Hieronder ziet u een aantal onderling verweven parameters die wij opvolgen.

 

Twee soorten parameters

 

Er zijn twee soorten parameters. Met de eerste soort schatten we het risico van een belegging in. We gaan daarvoor de beweeglijkheid of volatiliteit van de beurs na, en houden in de gaten hoe stabiel het financieel economische systeem is.

 

De tweede soort parameters gebruiken we om het te verwachten rendement in te schatten. We bekijken de resultaten van bevragingen bij werknemers en consumenten. Daardoor krijgen we een beeld van de te verwachten bedrijfsresultaten. Voor rentevoeten houden we rekening met de inflatie en de strategie van de centrale bank. Daarnaast volgen we de waarderingen van de beurs op.

 

Eén ding staat vast: werken met de beurs betekent omgaan met onzekerheid. Maar er zijn veel factoren die kunnen helpen om in te schatten of iets een interessante belegging kan zijn. Bij Argenta hebben we al jaren ervaring met beleggen. We volgen alle informatie op en zijn gespecialiseerd in doordacht en gefundeerd beleggingsadvies. We gebruiken alle informatie die we hebben om de onzekerheid te beperken. Daarvoor baseren we ons op cijfers, want die geven meestal een genuanceerd beeld. Aan de hand daarvan kunnen we te optimistische of te pessimistische berichten nuanceren. Dat stelt ons in staat om gefundeerd beleggingsadvies te geven.