Vraag van de maand: hoe zet u uw beleggingen over?

Hebt u er al aan gedacht om uw beleggingen over te zetten naar Argenta? Het is erg interessant om uw beleggingsportefeuille te centraliseren op één plaats. Uw bankier kan u zo beter van dienst zijn.  Bovendien hoeft u hier amper iets voor te doen want de financiële instellingen regelen de overname. Een overgezet fonds behoudt dezelfde eigenschappen, dus aan het beheer van uw beleggingen verandert er niets. Ontdek hier of er op dit moment acties lopen voor wie zijn effecten overdraagt naar Argenta.

 

Effecten overzetten

 

Effecten overzetten is meestal niet gratis. De prijs hangt af van de financiële instelling en het effect. Er zijn twee dingen waar u best rekening mee houdt:

 

  1. De verhouding van de transferkost tegenover de totale waarde van het effect. Stel dat u 75 euro moet betalen om een fonds met een waarde van 1000 euro over te zetten. De kost is in dat geval 7,5 % van de waarde van dat effect. Dat is veel. U kunt het fonds dan beter liquideren of laten staan.

 

  1. Hoe lang wilt dit fonds nog houden? Als u van plan bent om het binnenkort te verkopen is het misschien niet de moeite om de transferkosten te betalen. In combinatie met bepaalde commerciële acties kan het soms nog steeds interessant zijn om uw fonds over te zetten, ook al bent u van plan om het te verkopen.

 

Wat met uw pensioenspaarfonds?

 

Ook een pensioenspaarfonds kunt u overzetten. De kosten daarvoor worden op dit moment* zelfs terugbetaald. U kunt dus uit het ene pensioenspaarfonds stappen om in het andere in te stappen. Belangrijk: uw fiscaal voordeel behoudt u.

 

*Situatie op 1/10/2016